Cheesecake

En mycket god frusen cheesecake som är som en glasstårta. Enkel att göra och kan förberedas månader i förväg om man så vill.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 min + 4 timmar i frysen
Portioner 6-8 portioner
Ingredienser:
3 st ägg
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost
3 dl vispgrädde
10 st digestivekex
ev. 1 st citron •eller  ca 0.5 tsk citronarom och  ca 3 msk pressad citron
Gör så här:
1.Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke

2.Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.

3.Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.

4.Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga.
Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.
5.Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp.
(Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.)
6.Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.

7.Om du vill ha citronsmak: tvätta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.

8.Krossa kexen. Använd gärna en mortel. Man kan också krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel på en skärbräda.

9.Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten.
Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.
Strö resten av kaksmulorna ovanpå.

10.Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.
(Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du av någon anledning vill ta bort den direkt så låt den i så fall stå framme i rumstemperatur minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten, det är annars lätt att den går sönder, var försiktig.)
Etiketter: